Isparta: explorați Grădina de Flori a Turciei în Sezonul Recoltei

Cunoscută drept „grădina de flori” a Turciei, Isparta a devenit o destinație populară de ecoturism în ultimii ani, cu vizitatori care se îndreaptă către grădinile cu trandafiri sau spre câmpurile de lavandă purpurie din zonă. Mirosul dulce ale florilor și peisajul fac din Isparta o locație de neratat, iar la asta contribuie și activitățile sportive diverse, bucătăria decadentă și grădinile superbe ale provinciei. De asemenea, în granițele Isparta se află o parte din faimoasa regiune a Lacurilor din Turcia, care s-a clasat printre „50 de locuri de vizitat în 2023”.

isparta turism turcia unnamed (2)-002

Isparta:Țara Trandafirilor și a Lavandei

Centrul trandafirilor din Turcia, Isparta produce 65% din uleiul de trandafir găsit în lume. Produse comestibile delicioase, cum ar fi gemul de trandafir, sunt de asemenea produse locale și procesate în fabrici moderne. Tot aici intră și diverse produse cosmetice, cum ar fi apa de trandafir, uleiul de trandafir, parfumurile și cremele de trandafir. Recolta anuală de trandafiri, care are loc la sfârșitul lunii mai și în iunie, este sărbătorită atât de locuitori, cât și de vizitatori.

În plus față de recoltele tradiționale de trandafiri, Isparta se distinge în prezent prin producția de lavandă. Astăzi, grădinile de lavandă din satul Kuyucak, în districtul Keçiborlu din Isparta, constituie 90% din producția de lavandă a Turciei. Procesată umedă sau uscată după recoltă, lavanda este apoi transformată în creme, săpunuri, uleiuri, colonii și alte produse. După recoltarea trandafirilor, recoltarea lavandei începe de la sfârșitul lunii iulie până la mijlocul lunii august.
isparta turism turcia unnamed (1)-001

Isparta: Regiunea lacurilor

Farmecul Isparta se extinde dincolo de grădinile abundente de trandafiri și lavandă ale provinciei, incluzând o mare parte din Regiunea Lacurilor – o zonă din bazinul mediteranean cu mai multe lacuri. În timpul călătoriei dvs. la Isparta, puteți vizita Eğirdir, cel mai mare lac din regiune, și Kovada, situat într-un parc național. În districtul Eğirdir, orașul „CittaSlow” se află pe malul lacului Eğirdir, locație înconjurată de livezi de meri. Puteți merge pe jos sau cu bicicleta în jurul lacului, puteți încerca tururi cu barca și puteți lua masa la un restaurant de pe malul lacului, unde se servește pește proaspăt.

Există două insule în lacul Eğirdir: Insula Can, relativ pustie, este adesea folosită pentru camping și picnicuri. Găzduind un sat de case de lemn și străzi înguste, Insula Yeşil este cunoscută pentru Biserica Aya Stefanos, considerată un loc creștin proeminent. Pe lângă lacul Eğirdir, districtul se remarcă și prin Castelul Eğirdir care datează încă din perioada romană de est, și Moscheea Hızırbey, veche de 800 de ani.

Kovada oferă un cadru pitoresc cu flora și fauna sa unică, iar parcul național din jurul lacului este o destinație favorită pentru fotografiat, observarea vieții sălbatice, pentru pasionații de drumeții și cei care campează.

Isparta: Drumeții

Regiunea Lacurilor include mai multe orașe antice, iar traseele de drumeții oferă o modalitate plăcută de a vizita aceste situri. Traseele Sfântului Paul și Pisidia traversează situri arheologice din provincia Isparta, cu Traseul Sfântului Paul, unul dintre cele mai lungi trasee de drumeții din Turcia, ajungând de la Perge în Antalya și trecând prin Canionul Yazılı din satul Çandır din Isparta. Canionul este semnificativ din punct de vedere istoric datorită templelor și inscripțiilor sale de pe stâncă. Alpinismul în canion este popular, la fel ca și experiențele de rafting de pe râul Göksu. Traseul Sfântului Paul trece, de asemenea, prin orașul antic Adada și districtele Eğirdir și Yalvaç și se termină la orașul antic Pisidia Antiocheia.

După ce vizitați situri sacre, cum ar fi Templul lui Traian și al Împăraților sau Templul lui Zeus Megistos-Serapis din Adada, puteți vedea structuri impresionante, cum ar fi Templul lui Augustus, Băile Romane și Fântâna Monumentală din Pisidia Antiocheia, situată lângă orașul Yalvaç, un alt membru al rețelei CittaSlow. Antiocheia, unde Sfântul Paul a prezentat prima sa predică înregistrată, este de asemenea remarcabilă. Descoperirile din orașul antic sunt expuse în Muzeul Yalvaç. În plus, în timp ce sunteți în Yalvaç, puteți gusta preparate tradiționale locale, cum ar fi hamursuzu din Yalvaç, preparat cu unt, tahini și cartofi piure, și güllacı din Yalvaç, preparat cu un tip de brânză de vaci.

Pisidia, un alt traseu de drumeții notabil din regiune, oferă oportunitatea de a vizita Adada și Antiocheia antică în Isparta dar și orașele înconjurătoare. Cele mai remarcabile situri de pe traseu includ orașul antic Sagalassos.

În districtul Ağlasun din Burdur, Sagalassos conține Fântâna Antonine, veche de 1.800 de ani. Canionul Köprülü din Antalya merită de asemenea vizitat, la fel ca Selge, care se află în granițele Parcului Național și Termessos, unul dintre cele mai bine păstrate orașe antice din Turcia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *