Manastirea Curtea de Arges

Am fost in week-end la Curtea de Arges si am vizitat nu doar Manastirea Curtea de Arges, ci si Curtea Veche si Biserica Domneasca, dar si un interesant Atelier de Olarit de linga Curtea de Arges.

Manastirea Argesului, ctitorie a voievodului Neagoe Basarab, este o capodopera a arhitecturii romanesti, unica prin frumusete, maretie si valoare artistica in sud-estul Europei.

Manastirea a fost ridicata la initiativa lui Neagoe Basarab la inceputul secolului XVI , intre anii 1512-1517, pe locul fostei Mitropolii a Tarii Romanesti, a carei constructie incepuse inca din 1351. Constructia s-a facut cu piatra de Albesti si de Muscel, marmura si mozaicuri aduse de la Constantinopol, cu mesteri vestiti condusi de legendarul Mester Manole.

Ajutat de un sculptor si constructor renumit Manoil de Naisia, presupus a fi Mesterul Manole, Neagoie Basarab a construit, cu ani in urma, o moscheea la Constantinopol. Sultanul Baiazid al doilea, multumit de aceasta realizare, ii promite tronul lui Neagoie Basarab si ii daruieste materialele ramase de la constructia moscheiei.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *