Sapanta

In scurta mea vizita prin Maramures nu puteam sa ratez Sapanta, cu faimosul Cimitir Vesel. In ciuda drumului prost de la Viseu, Sapanta ne-a intampinat vesela si primitoare si ne-am orientat relativ usor dupa turla bisericii, care, chiar daca era in renovare, se zarea inca de la intrarea in sat.

Renumit pentru mesajele mortuare usor ironice, care rezuma in cateva randuri viata celor trecuti la cele vesnice cu o umbra de umor, in limbaj arhaic,  dar si pentru crucile frumos impodobite in culori vii, cu celebrul albastru de Sapanta dar si rosu sau galben, Cimitirul Vesel iti lasa o impresie puternica, si, in ciuda ironiei se simte totusi si tristetea cu care suntem obisnuiti sa tratam moartea semenilor nostri.

Creatorul crucilor din cimitir, Stan Ioan Patras,  se afla la loc de cinste inmormantat  la intrarea in biserica, si la 300 m de cimitir se afla si casa sa memoriala. Admirabila priceperea cu care a reusit nu numai sa creeze crucile si mesajele de pe ele, dar si sa se asigure de continuarea traditiei si a muncii sale si dupa moartea sa, prin ucenicii sai si sa obtina recunoastere.  Avem multi artisti care realizeaza lucruri minunate dar Cimitirul Vesel din Sapanta se afla pe lista unor cimitire celebre din intreaga lume la loc de cinste.

 

Cum am iesit din cimitir nu am putut sa ratam magazinele de suveniruri, cu o oferta generoasa, insa nu atat de mult pe cat ne doream. De ex sunt de multa vreme cu gandul la o camasa maramureseana, de dama, insa nu mi-am cumparat pentru ca nu as purta-o niciodata – unde sa ma duc imbracata asa? In schimb am gasit tricouri barbatesti,cu turismul din Romania – porti maramuresene si altele de gen, dar erau doar 2 si astea barbatesti (marisoare), si as fi purtat cu drag si eu si copiii, dar n-a fost chip. Am luat in schimb  clop cu margele maramuresene, margele maramuresene si traistuta, dar mi-a ramas gandul la tricourile de care spuneam.

Dupa cimitir am dat o fuga la valtori, masina de spalat taraneasca. Covoarele lasate la uscat pe gardurile din jur dovedesc ca satenii folosesc din plin valtorile.

Vizita la Sapanta am incheiat-o la pastravarie, unde am mancat un peste foarte bun, pescuit chiar de sub mesele la care ne-am adapostit de arsita.

 

Ma voi intoarce cu drag la Sapanta peste ceva ani, poate si cand starea drumurilor va fi mai buna.

Ati fost la Sapanta? Ce anume v-a placut in mod special?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *