Herceg Novi – Muntenegru – orășel medieval pe malul mării

Am ajuns zilele trecute la Herceg Novi (Херцег Нови), un orășel medieval de pe marginea golfului Kotor. Cunoscut și ca Castelnuovo (Noul Castel), este un orășel medieval, fortificat, pe malul mării. Are și o mică cetate, cam dărăpănată, dar în care au făcut un amfiteatru și se țin concerte și spectacole. Oricum, am revenit și a doua zi, merită câteva ore, iar restaurantele și magazinele de suveniruri sunt peste tot.

Herceg Novi
Herceg Novi

Click pe imagini pentru mărire!

Herceg Novi

Fost oraș pescăresc de pe vremea romanilor, Herceg Novi a fost fortificat pe la 1380 pe vremea unui rege bosniac ( Stjepan Tvrtko I) și a înflorit pe vreme Republicii Venețiene sub controlul căreia s-au construit palate și fortificații și diverse alte clădiri din care unele s-au păstrat. Am văzut și turnuri de apărare, biserici și altele.

Ne-am plimbat prin oraș și am mâncat niște midii excelente la una dintre terase (3 euro = 500 gr). Intrarea la cetate este 1 euro de persoană.

Prețurile sunt ok, un pic de tot peste media zone Kotor. Dar pe de altă parte sunt prețuri mari cam în toate zonele unde este plin de turiști că na, asta este afacerea. 1 euro apa la 500 ml, 2 euro un litru. Cam 2 – 2,5 euro berea, 4-5 euro o salată și 6-10 euro o porție. Dar cel puțin porțiile au fost mari peste tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *