Zimbrăria neagră de la Bucșani, județul Dâmbovița

Am fost astăzi în rezervația naturală “Zimbrăria neagră” de la Bucșani, județul Dâmbovița. Este situată la mai puţin de 80 de kilometri de Bucureşti,aproape la egală distanță de Târgovişte și Ploiești.

Click pe imagini pentru mărire!
0018

Zimbrul care dispăruse de tot de la noi este acum protejat în astfel de rezervații. Sunt circa 166 de hectare de pădure și pășuni. În România sunt vreo patru rezervații de zimbri, aceștia provenind din Polonia.

Este o experiență să vezi un astfel de animal masiv și aparent feroce, dar liber și mândru. Desigur, acum depind de hrana oferită de oameni. Din ce am văzut numărul de zimbri variază destul de mult, dar am văzut că erau și mulți pui.

Deși este relativ aproape de București, iar tarifele sunt modice, rezervația de zimbri este relativ puțin vizitată. Cel mai des vin elevii în timpul evenimentului anual Școala Altfel.

În pădurile din România trăiau în evul mediu și bourul, simbolul Moldovei, dar și zimbrul, fiind două specii diferite. Dacă bourul a dispărut cam de pe vremea lui Ștefan cel Mare, bizonul a fost vânat intens și dispăruse în anii 1900. Abia prin 1958 au fost aduși din Polonia primii zimbri (Bison Bonasus), iar populația este oarecum în creștere, chiar dacă nu se fac progrese importante. Animalele nu vor mai trăi niciodată în libertate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *