Gavrio, Andros Cyclades

Gavrio este poarta de intrare pe insula Andros, daca vii cu ferryboat-ul de pe continent, de la Rafina. Fostul sat de pescari s-a transformat intr-o asezare turistica, stradutele fiind presarate cu taverne, restaurante, cofetarii, hoteluri si birouri turistice. Nu degeaba patronul spiritual al insulei a fost Dionisos, zeul vinului si al petrecerii 🙂

Am vizitat de mai multe ori satucul, am mancat la taverna minunatele midii saganaki :), nu am putut rezista tentatiei de a gusta din dulciurile locale (4 cofetarii situate una langa alta pe o straduta, toate avand o oferta bogata de dulciuri locale- tot soiul de baclavale- doar a fost si sub ocupatie otomana-, gogosi umplute cu ciocolata si tot soiul de aluaturi dulci dulci, sorbeturi si rahat de mastica sau trandafiri), am rezervati biletele pentru ferry,am cumparat souveniruri hand made, am admirat barcutele si am plecat spre turnul de la Agios Petros.

Turnul de la Agios Petros a fost construit in sec 4-3 i.n, din sisturi locale, pentru a supraveghea golful de la Gavrio si rutele maritime. Avea o inaltime de 20 m, construit pe 5 nivele, cu o scara elicoidala. In zona au fost exploatate mine de cupru pana la jumatatea sec XX, lucru care sporea bogatia insulei si o facea mai atractiva pentru cotropitori. De-a lungul vremii a fost sub dominatie romana, venetiana si bizantina, lucru care si-a pus amprenta in mod categoric asupra insulei.

La Gavrio gasiti si camping, si centre de inchiriat auto sau motociclete, puteti gasi informatii turistice si chiar pleca in excursii organizate de aici.

 

3 comments

    1. Cum am scris si la celalalt articol: Daca tin bine minte a costat 88 de euro, cu un copil gratis pentru ca avea sub 6 ani. Masina, doi adulti si un copil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *