City Break la Bordeaux

Am avut parte de un city break la Bordeaux complet neașteptat în cadrul “Aventurii Vivolis“. Auzisem de Marsilia sau Amsterdam, dar nu bănuiam nimic legat de Bordeaux. Totuși, a fost extraordinar și merită oricând o vizită, așa că îl recomand cu căldură. La Paris am stat doar o zi, iar la Bordeaux am avut sâmbătă și jumătate din duminică să vizităm orașul. Așa că mi s-a părut ok ideea de City Break, chiar dacă nu ai zbor direct acolo. Și oricum ai nevoie de câteva zile ca să vizitezi principalele obiective. Mai degrabă de o plecare miercuri – duminică.

Bordeaux - Place de la Bourse
Bordeaux – Place de la Bourse

Bordeaux – ziua 1

Am stat la hotelul Clemeceau Coeur de la Cite – în piața Gambetta. Am ajuns acolo vineri seara, cu zbor direct Paris – Bordeaux, Air France. Fiind un oraș mai mic, drumul de la aeroport la hotel a fost doar vreo 25 de minute. Hotelul este situat în centrul orașului, de unde începe zona pietonală pentru turiști. Foarte aproape de obiective și magazine…

În prima zi am văzut o mare parte din obiectivele turistice, dar într-un ritm susținut, pentru că aveam de ajuns și în altă locație, revin eu cu povestea. Am fost la Basilique Saint-Seurin, o catedrală interesantă, apoi am mers ruinele unui coloseum roman. Chiar dacă nu pare foarte mare, se pare că găzduia între 15.000 și 20.000 de oameni, pe mai multe niveluri, în funcție de statutul social. Și în cazul lor pietrele din Coloseum au fost folosite ulterior la diverse alte construcții și se pare că și anumite clădiri sunt acum pe fundația vechiului monument. Dar au închis locul și poate fi vizitat… Ruina e botezată Palais Gallien, dar nu este nici palat, n-are nici legătură cu Împăratul Gallian. Așa că e doar o confuzie la mijloc.

Am mers apoi prin Grădina Botanică și ne-am îndraptat spre malul râului Garrone, ei îi spun acolo Garrona – la feminin – dacă am observat corect. Am ajuns la Monument aux Girondins, o structură imensă realizată în 1894 care celebrează Republica Franceză și îi comemorează pe Girondini. Impresionantă fântâna arteziană, decorațiunile sunt excelente, dar și domul care domină o piață imensă.

Ama juns pe malul apei și am rămas fără cuvinte în Place de la Bourse – poza de mai sus. Apoi am intrat pe lângă poarta Cailhau și am mers să vedem catedrala Saint-André, unde am revenit și în a doua zi. Cam atât.

Poze:


Bordeaux – ziua 2

Am pus separat povestea din ziua 2.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *