Festivalul Haferland – cea mai mare reuniune a sașilor din Transivania

Am fost la evenimentul de prezentare al Festivalului Haferland – Țara Ovăzului – un eveniment anual care reunește sașii din Transilvania și face turiștii să redescopere lumea tradițională pe care o credeam pierdută la un moment dat.

Haferland 2015

S-a numit regiunea Rupea-Saschiz “Țara ovăzului” pentru că se cultiva pe vremuri doar ovăz, nu era o zonă foarte bogată, nu era vie sau alte culturi, țăranii cultivau ovăz. Anul acesta promovarea trece de Viscri și se orientează spre localități mai puțin cunoscute, precum Criț.

Festivalul Săsesc se face din 2013, este acum a treia ediție. Întâlnirea comunitații sașilor va fi în perioada 6-10 august cu evenimente în diverse sate din zonă. Meșteșuguri, concerte la orgă, festival de dansuri și evenimente gastronomice. Se vizitează obiectivele turistice și se merge cu bicicleta pe pistele amenajate.

La Criț se continuă dezvoltarea pe modelul Viscri. Acum doi ani au inaugurat o orgă nouă în biserica Criț, anul trecut s-a renovat casa parohială și acum biserica Criț.

În secolul 12 sașii au fost invitați să locuiască în Transilvania, fiind aduși din Germania, din landul bavarez. Deși unii au plecat în Germania imediat după Revoluție, unii au decis sa rămână. Săptămana Haferland aduce înapoi si sașii care au plecat.
Anul acesta vor avea invitat special din Germania, un oficial din minister care se ocupă de minoritățile germane, dar de asemenea vor avea și oficiali din Bavaria.

Anul trecut au fost 1500 de turiști la festival. În 2014 la Viscri au fost 17000 de turiști. Anul acesta se așteaptă la cel puțin tot atâția, ar vrea să fie cam 3000 la festival, ținta fiind sa meargă si in celelalte localități precum Criț. Localități precum Meșendorf, Fișer și altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *