Sarmisegetusa Regia

Am fost ieri la Sarmisegetusa Regia (nu confundați sub nicio formă cu Ulpia Traiana Sarmisegetusa). Am avut norocul de a-l avea ca ghid pe Vladimir Brilinsky, un om foarte criticat pentru că apără ruinele dacice de vânătorii de comori și sectanții care caută cai verzi pe pereți. Un personaj plin de povești și istorii, care cunoaște locurile foarte bine. Întâi, sincer, n-am avut nicio idee cât de avansată era civilizația dacică. În al doilea rând, te prinde depresia când vezi cum ne batem joc de aceste comori….

Sarmisegetusa Regia
Sarmisegetusa Regia

Sarmisegetusa Regia

Sarmisegetusa era în perioada 100 î.e.n. – 100 e.n. un adevărat megalopolis. Se întindea pe zeci de hectare și era protejată de un inel de cetăți situate pe dealurile din jur. Era construită pe un deal care este terasat de daci în felul în care triburile incașe terasau munții, doar că vreo mie de ani mai tîrziu. Cantitatea de piatră adusă pe aceste dealuri pentru construcția zidurilor și a cetăților din jur este mai mare decât volumul de piatră din piramida lui Keops. Piatra era aducă de la cariere de la 50-60 de kilometri, cel mai plauzibil iarna, pe sănii. Blocurile de piatră sunt de la 200 de kilograme fiecare la câteva tone.

Comorile dacilor sunt legendare. După războiul din 105-106 d.Hr., Traian a adus la Roma cantități foarte mari de aur (165 tone) și argint (331 tone). Cifrele variază, dar au fost petreceri publice timp de 123 de zile și cetățenii romani au fost scutiți de impozite timp de un an.

Majoritatea specialiștilor spun că romanii nu au găsit tezaurul cel mare al dacilor. Că acesta rămâne îngropat în zonă. E posibil să fie în muntele Godeanu, care străjuiește Sarmisegetusa la nord. Ceasul solar din zona de altar – cea mai cunoscută și popularizată din Sarmisegetusa – indică direct nordul și muntele Godeanu. E posibil ca tezaurul să fi fost mutat. Săpăturile în zonă continuă, dar nici vorbă de vreo cercetare oficială. Statul nu face nimic și “braconierii” de antichități continuă caute să scoată și să vândă diverse artefacte din zonă. Localnicii cam toți caută și sapă prin zonă. Din când în când mai găsesc chestii extraordinare, precum matrița găsită de Brilinsky.

Ar trebui organizată o misiune oficială care să scoată la lumină tot ce se află sub dealul respectiv și poate ar trebui luat în calcul și Godeanu. Chiar dacă pare imposibil, arheologii au făcut descoperiri incredibile și în alte locații, unde existau și mai puține informații. Ne-ar ajuta să ne redescoperim ca națiune. Ar crește turismul în zonă și așa mai departe….

Galerie foto

#EnjoyHD este un eveniment organizat de Eventur si Enjoy Diversity, in parteneriat cu Consiliul Judetean HunedoaraConacul ArchiaMichelin Romania si Autonom Rent-a-Car.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *